Gemaakt met respect voor mens en milieu
Omdat niet iedereen hetzelfde is en hetzelfde belangrijk vindt, hebben we de winkels en producten opgedeeld in 4 categorieen. Maak jij je vooral druk om lonen en arbeidsomstandigheden, let dan op het oranje icoon, gaat de natuur jou aan het hart, let dan vooral op het groene icoon. Gelukkig zijn er veel winkels die zowel naar mens als milieu kijken, dan hebben we het icoon gekozen dat het best vertegenwoordigd is. Dit zijn de 4 categorieen:
1. Gemaakt met respect voor mensen
Dit betreft producten waarvoor de makers een fatsoenlijke prijs hebben gekregen, waarvan ze kunnen rondkomen met hun gezin. De makers werken onder redelijke omstandigheden (arbeidsduur, geen kinderarbeid, gelijke betaling voor gelijk werk, verbod op dwangarbeid e.d.). We letten onder meer op keurmerken als Fairtrade Max Havelaar, Utz Certified en Fair Wear Foundation, maar we accepteren ook verantwoorde directe handel.
2. Gemaakt met respect voor natuur en milieu
Hierbij gaat het over producten die aantoonbaar met respect voor de natuur en het milieu zijn gemaakt. Met name bij voedingsmiddelen zijn hier verschillende keurmerken voor. Maar ook hout en katoen kennen keurmerken als ze geproduceerd zijn met respect voor de natuur. We letten onder meer op keurmerken als EKO/Biologisch, MSC, GOTS, FSC. Als een bedrijf op een andere manier aantoont dat haar producten gemaakt zijn met respect voor natuur en milieu is dat ook goed.
3. Tweedehands
Dit betreft producten die opnieuw worden gebruikt. Onder tweedehands vallen ook winkels die producten verkopen van gerecycled materiaal, zoals bijvoorbeeld kunst, speelgoed, etc. Voor tweedehands zijn er geen keurmerken.
4. Overig
Gelegenheden waar op een andere manier wordt bijgedragen aan een betere wereld.
Keurmerken
Om te bepalen of een product met respect voor natuur en milieu gemaakt is kijken wij onder andere naar keurmerken. We zijn bekend met de kritiek dat ook een keurmerk niet altijd 100% garantie geeft dat een product verantwoord is gemaakt, maar zo lang er niks beters is houden wij keurmerken aan. Milieucentraal heeft een overzicht van de enige echte onafhankelijke keurmerken. De rest zijn vaak logo's van bedrijven zelf die niet onafhankelijk gekeurd zijn.
Er is niet voor alle productgroepen een keurmerk. En niet alle duurzame producten hebben een keurmerk. Soms willen of kunnnen bedrijven bijvoorbeeld niet betalen voor een keurmerk. We bekijken dan ook veel websites van producenten. Als daar duidelijk en concreet omschreven staat hoe en waar een product gemaakt is en waar het vandaan komt vertrouwen we dat over het algemeen ook.