Eerlijk winkelen

Sinds 1 oktober 2021 zijn alle winkels van het platform "Eerlijk winkelen"  ondergebracht bij Local Birds.  Deze winkels zijn te herkennen aan het Eerlijk winkelen logo en voldoen daarmee aan de criteria die Eerlijk winkelen heeft opgesteld. Het plaftform www.eerlijkwinkelen.nl zal helaas ophouden te bestaan, maar met de overname van de aangesloten winkels en medewerkers, zal Local Birds alle eerlijke winkels blijven ondersteunen. 

Over eerlijkwinkelen
Stichting EerlijkWinkelen is opgericht in juli 2010 met als doel consumenten de weg te wijzen naar winkels die fair trade, biologische en/of tweedehands producten verkopen. De aandacht voor duurzaamheid en het assortiment duurzame producten groeit.
 
Toch zet van de grote groep mensen die zeggen duurzamer te willen shoppen maar een klein deel dit om in daadwerkelijke actie. Door nog steeds bestaande vooroordelen over duurzame producten of doordat niet bekend is waar je deze kan vinden en hoe je ze kan herkennen.
 
Missie
Het de missie van Eerlijk winkelen om dat kleine aandeel te laten groeien en het grote publiek te laten zien dat eerlijk winkelen hip en leuk is. Dat het niet per se duurder hoeft te zijn en dat duurzame producten steeds beter verkrijgbaar zijn.

Criteria Eerlijk winkelen

 
Gemaakt met respect voor mens en milieu
Omdat niet iedereen hetzelfde is en hetzelfde belangrijk vindt, hebben we de winkels en producten opgedeeld in 4 categorieen. Maak jij je vooral druk om lonen en arbeidsomstandigheden, let dan op het oranje icoon, gaat de natuur jou aan het hart, let dan vooral op het groene icoon. Gelukkig zijn er veel winkels die zowel naar mens als milieu kijken, dan hebben we het icoon gekozen dat het best vertegenwoordigd is. Dit zijn de 4 categorieen:
 
 1. Gemaakt met respect voor mensen
Dit betreft producten waarvoor de makers een fatsoenlijke prijs hebben gekregen, waarvan ze kunnen rondkomen met hun gezin. De makers werken onder redelijke omstandigheden (arbeidsduur, geen kinderarbeid, gelijke betaling voor gelijk werk, verbod op dwangarbeid e.d.). We letten onder meer op keurmerken als Fairtrade Max Havelaar, Utz Certified en Fair Wear Foundation, maar we accepteren ook verantwoorde directe handel.
 
 2. Gemaakt met respect voor natuur en milieu
Hierbij gaat het over producten die aantoonbaar met respect voor de natuur en het milieu zijn gemaakt. Met name bij voedingsmiddelen zijn hier verschillende keurmerken voor. Maar ook hout en katoen kennen keurmerken als ze geproduceerd zijn met respect voor de natuur. We letten onder meer op keurmerken als EKO/Biologisch, MSC, GOTS, FSC. Als een bedrijf op een andere manier aantoont dat haar producten gemaakt zijn met respect voor natuur en milieu is dat ook goed.
 
 3. Tweedehands
Dit betreft producten die opnieuw worden gebruikt. Onder tweedehands vallen ook winkels die producten verkopen van gerecycled materiaal, zoals bijvoorbeeld kunst, speelgoed, etc. Voor tweedehands zijn er geen keurmerken.
 
 4. Overig 
Gelegenheden waar op een andere manier wordt bijgedragen aan een betere wereld. 
 
 
Keurmerken
Om te bepalen of een product met respect voor natuur en milieu gemaakt is kijken wij onder andere naar keurmerken. We zijn bekend met de kritiek dat ook een keurmerk niet altijd 100% garantie geeft dat een product verantwoord is gemaakt, maar zo lang er niks beters is houden wij keurmerken aan. Milieucentraal heeft een overzicht van de enige echte onafhankelijke keurmerken. De rest zijn vaak logo's van bedrijven zelf die niet onafhankelijk gekeurd zijn.
 
Er is niet voor alle productgroepen een keurmerk. En niet alle duurzame producten hebben een keurmerk. Soms willen of kunnnen bedrijven bijvoorbeeld niet betalen voor een keurmerk. We bekijken dan ook veel websites van producenten. Als daar duidelijk en concreet omschreven staat hoe en waar een product gemaakt is en waar het vandaan komt vertrouwen we dat over het algemeen ook.