DE KUNST VAN MINDER



Hara Hachi Bu

Hara Hachi Bu is een oude Japanse wijsheid die gaat over de kunst van minder. Deze inspirerende wijsheid ontdekt conceptueel kunstenaar Arne Hendriks tijdens zijn reis naar Okinawa in Japan. Deze eilandengroep behoort tot één van de zogeheten “blue zones” de gezondste regionen van de wereld. Een oude elegante vrouw, verwelkomt hem met een rijke miso soep en zegt: Hara Hachi Bu. Als Arne haar niet begrijpt, loopt ze met twee vingers 5 stappen over haar onderarm en zet 1 stap terug : eet niet totdat je vol zit, eet 80% totdat je genoeg hebt. 
 

Kunst van Minder


Deze verhelderende filosofie om 20% ruimte te laten, inspireerde Arne niet alleen om anders te gaan eten. Hij integreerde het principe in zijn gehele manier van leven. Hara Hachi Bu is ook de inspiratiebron voor zijn Academy en zijn laatste kunstproject; Het Hara Hachi Bu dorp op de Dutch Design Week 2021. In dit circulaire dorp, bestaande uit 7 tweedehands tuinhuisjes en een biobased duiventoren, onderzoekt Arne samen met 7 andere kunstenaars, ambachtslieden en wetenschappers de KUNST van MINDER. 

 
Wat betekent het voor onze gezondheid als we 20% minder eten? Wat voor effect heeft het op onze aarde als we 20 % minder consumeren en verbruiken? Wat betekent het voor de mensheid als wij een stap terug doen en de natuur haar gang laten gaan?

 
‘Under construction'

In het midden van het dorp staat een Duiventoren gemaakt van Mycelium afval. Met dit biobased bouwwerk onderzoek Arne wat er gebeurd als je de natuur tijd en ruimte geeft. Mycelium is een netwerk van schimmeldraden en kennen we allemaal uit het schap van de groente afdeling; de oesterzwam. Is Mycelium ook het bouwmateriaal van de toekomst? De mycelium stenen zijn los op elkaar gestapeld en de natuur ‘metselt’ de stenen langzaam aan elkaar. De toren is ‘under’ construction. Tijdens de Mycelium disco stampen de DDW bezoekers – op grote witte sportsokken- de mycelium tegels tot nieuwe bouwstenen waarmee het kunstproject verder kan groeien! 
 

Streven naar GENOEG

‘The Greater Number’ , het centrale thema van de Dutch Design Week gaat hier in het dorp over MINDER. Het simpelweg weten wanneer je GENOEG hebt. Het beheersen van de kunst van minder is volgens Arne en zijn kompanen het antwoord op ons eindeloze verlangen naar groei. Arne Hendriks heeft voor ons een uitnodigende ruimtelijke boodschap:

“Laten we oefenen in een stapje terug doen! Laten we oefenen in ruimte geven aan ‘het andere’. De ruimte die dan ontstaat, geeft ruimte aan creativiteit, geeft ruimte aan verandering. Zonder ruimte geen verandering"