LOKALE MAKERS | SAS de VRIES

Dit is Saskia. Lokale tassen maker uit Haarlem. Met haar slow design label - Sas de Vries - ontwerpt en maakt Saskia handgemaakte tassen van duurzaam leer. Wij bezochten afgelopen week haar ambachtelijke leeratelier in de Kweektuin in Haarlem. Haar minimalistische designs worden op traditionele wijze gemaakt en hebben die prachtige simplistische Scandinavische touch. Haar handschrift is puur, natuurlijk en no-nonsense, net als zij. Saskia is 37 jaar, is getrouwd met Maarten en heeft 2 zoontjes Luuk van 7 jaar en Koen van 4 jaar oud.
Patroon aftekenen met zilverpen

Van neuropsycholoog naar tassenmaker

Saskia is een slimme, nuchtere en doortastende vrouw. Ze studeert cum laude af als neuropsycholoog aan de VU. Na haar studie werkt ze als onderzoeker bij het Alzheimercentrum in het VU-ziekenhuis. Een veelbelovende carrière ligt voor haar. Hoe makkelijk alles haar ook af gaat, dit is niet een leven en een carrière waar zij van droomt. Haar behoefte om te creëren en zelf mooie dingen te maken wordt steeds groter. Ze stopt als neuropsycholoog en investeert de erfenis van haar moeder in een opleiding als tassenmaker en haar eerste industriële naaimachine. Van die beslissing heeft ze geen moment spijt. In haar micro atelier in een hoek van de huiskamer start zij haar eigen label. 

Ambachtelijke leerbewerking

Saskia onderscheidt zich door haar traditionele ambachtelijke leerbewerking. “Voor mij begint een mooi design met oog voor detail en de passie voor het ambacht. In mijn leer atelier maak ik tassen op maat of in kleine oplages. Ik vind het fantastisch als mijn ontwerpen tot leven komt via het zelfgetekende patroon, naar de uiteindelijke tas. Het liefst stikt ze de tassen met de hand. Het geeft zoveel voldoening als ik simpelweg met naald en draad bezig ben”.  

Duurzaam plantaardig gelooid Leer

Saskia werkt met plantaardige gelooid eco-leer of met rest-leer wat normaliter in de prullenbaak verdwijnt. Het traceerbare leer van haar Green Collection komt van een biologische boerderij uit zweden. Elke tas heeft een speciale code, waarmee het leer volledig traceerbaar is tot aan de koe. Met haar collectie geeft Sas een duurzaam tegengeluid aan de fast-fashion. Slow design is voor haar een essentieel onderdeel van duurzaamheid. “Een product is voor mij pas echt duurzaam als het (een leven) lang mee gaat”. 

Ik droom van een online platform van lokale makers

Als lokale maker, maakt Saskia deel uit van een groeiende Europese community ambachtelijke tassen makers. Om nog meer mensen te inspireren met dit prachtige vakmanschap, droomt zij van een platform voor lokale makers, waar zowel professionals als amateur makers ambachtelijke technieken kunnen delen en leren via inspirerende maakvideo’s.  



3 prangende vragen

Je favoriete gereedschapstool?
De filteer machine, dat is m’n favoriete tool. Hiermee kan je de ruwe kanten van het leer mooi afwerken. Hierdoor krijgen mijn ontwerpen die prachtige kwalitatieve en verfijnde afwerking. 
 
Jouw grote voorbeeld op het gebied van Ambacht?
Ik volg veel ambachtelijk tassenmakers. Het is erg inspirerend en leerzaam om te zien hoe anderen dingen oplossen en tips + trics te leren. Mila Jitu is een groot voorbeeld als het om ambachtelijk leer bewerken gaat. 
 
Welke winkel of ontwerper draag jij een warm hart toe?
Uiteraard alle makers/ontwerpers met handgemaakte, ambachtelijke producten! Maar in het bijzonder : Houtdraaierij Joosten uit Haarlem. Ricardo maakte voor mij een prachtige werk tool. Ik zou het tof vinden als meer mensen zijn werk leren kennen :). 


Vind je Sas haar verhaal inspirerend en wil je zelf achter de (leer) naaimachine kruipen?  In het leer atelier geeft Saskia ook professionele workshops waar jij zelf leert hoe je een tas maakt. Ook kan een DIY kit bestellen om thuis aan de slag te gaan met Leer
 
Ben jij lokale maker en wil jij ook een plek op Local Birds?
Meld je aan HIER voor een plek op de Local Guide