First Dutch Tea festival

Een enorme hoeveelheid theeleuten kwamen af op het eerste Dutch thee festival. Naast al die theemutsen troffen we ook een paar spaarzame stoere mannen, een verdwaalde coffee hipster en een zelfs een professionele thee slurper. Als echte coffee addicts ging er een wereld voor ons open. Wist je bijvoorbeeld dat je espresso kunt zetten van rooibos thee? Of dat er zelf een academy is voor barista en theesommelier?
 
Een beetje hengelen met een theezakje in een kop heet water is er niet meer bij. Alles draait om de juiste tijd, de juiste temperatuur en het juiste ritueel. Thee sommeliers showden hun thee kunsten, zoals het ritueel spoelen van de thee.

Hoewel Engeland bekend staat om zijn theecultuur, komt thee van oorsprong uit het verre oosten. Azie kent rijke thee historie en vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie. Bijvoorbeeld de klassieke gele thee uit China, die tijdens het droogproces gefermenteerd wordt onder natte doeken. Of wat dacht je van de Wild shan Cha, een kruidige rode thee uit Taiwan, die smaakt naar speculaas en koekjes.
 
De Witte thee is de meest pure vorm van thee. Het wordt gemaakt van zorgvuldig met de hand geplukte jonge bladknoppen, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen. Een delicaat klusje, wat slechts 2 dagen per jaar kan.
 
Ook interessant, is de Matcha thee. Een groene Japanse poeder thee, vol antioxidanten. Deze thee wordt veelal gebruikt voor de klassiek Japanse thee ceremonies en wordt geklopt met een  “Chasen”. Een speciale bambooklopper met maar liefst 100 fijne naaldjes.
 
Tijdens een workshop kon je thee jammen, waarbij je de pure smaak van thee, bloemen en kruiden zelf mocht blenden. Naast de klassieke thee ontdekten we ook een paar nieuwe thee trends zoals bijvoorbeeld ‘Cold brewed tea’ of ice tea van ‘fresh mountain tea’ en cocoswater.
 
GONG FU CHA staat voor het bereiden van thee met tijd, aandacht en precisie. Vandaar dat het de theesommeliers ook niet ontbreekt aan traditionele en professionele thee uitrusting. De accessoires kunnen wisselen per seizoen en elke thee vraagt zijn eigen theekop of klassieke Gaiwan ( Chinees theepotje). De ambacht van handgemaakt keramiek gaat perfect samen met de aandacht voor het theezetten.
 

Ook zin in een kopje thee? Kijk eens bij de theewinkels bij jou in de buurt!